Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) ile Etna Sigorta işbirliğiyle finansal okur yazarlığın geliştirilmesi için iş dünyasına yönelik “Ekonominin Kodları” adlı seminer düzenledi. Burada konuşan İŞKAD Başkanı Berman Mantı, “Ekonomik anlamda dünya yuvarlak değil, düzdür” dedi.
Adana Seyhan Otelinde gerçekleştirilen Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve İşkad YK Üyelerinin yanı sıra iş dünyasının önde gelen temsilcileri, STK ve meslek odası yönetici ve üyelerinin katıldığı seminerde ekonominin DNA’sını incelemek adına iş dünyası için cevabı en kritik soru olan ‘Ekonominin Geleceği Nasıl Tahmin Edilir?’ Sorusuna yanıt aranan etkinliğin açılış konuşmasını yapan İŞKAD Başkanı Berman Mantı, “Bildiğiniz gibi dünyamızın yuvarlak olduğu 500 sene önce ispatlanarak resmi kayıtlara girdi. Ancak 500 sene boyunca dünyamızın fiziki koşulları herhangi bir değişikliğe uğramamasına rağmen ekonomik anlamda dünyamızın halen yuvarlak olduğunu söylemek oldukça zor. Ekonomik anlamda dümdüz bir dünya ile karşı karşıyayız. İşkad olarak şunun farkındayız ki, dünya hızla değişiyor. Ürünlerin raf ömrü kısalıyor. Para akışkan hale geldi. Piyasalar çok gribal, ekonomiler arası koridor neredeyse kalmış durumda. Ekonomik iklim çok kısa sürede değişebiliyor. Bu yüzden sadece ülkemizi değil, dünyayı yakından takip etmemiz gerekiyor. İşkad olarak kentimizdeki tüm kurumlarla işbirliği ve entegrasyonu geliştirerek ticari tüm yapıları kapsayacak şekilde finansal okur yazarlığa yönelik algının oluşturulması gerekmektedir. Biz bunu önemsiyor ve hedefliyoruz.” dedi.
AKYÜREK, “MAZİMİZİ ARIYORUZ”
Finans sektörünün anlaşılır olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek, “Adana’da ekonomi dendiğinde akla tarım ve tarıma dayalı sanayi gelir. Ama ne yazık ki bu konuda mazimizi arıyoruz. Umarız savunma sanayimizde, karayollarında ve sağlık sektöründe olduğu gibi üretimde de aynı başarıyı yakalarız. Adana ekonomisinin yükselmesi; üretimden tüketime akış sağlayan tedarik sektörünün desteklenip, kalkınmasıyla olur. Yerel yöneticilerin yatırım yapacak işletmelerin önünü açıp, onlara cazip gelecek altyapı hazırlamasıyla olur. Bu gün İşkad’ın bu etkinliği ekonomimiz adına çok önemli. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
KARALAR, “ÜRETENLER ÜLKEYİ EKONOMİK OLARAK SAĞLAM HALE GETİRİR”
Ekonomi dendiğinde bunun iki bacağı olduğunu, biri üreten diğeride satın alandır diye söze başlayan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Üreten ürettiğini satacak bundan kar edecek. Satın alanda ihtiyacını görecek dolayısıyla çark dönecek. Satın alan kitle giderek zayıfladı. Üretende ürettiğini satamaz hale geldi. Bu manada dünyanın bir çok ülkesinde krizler yaşanıyor. Üretenlerin ülkeyi ekonomik olarak sağlam hale getirdiği bir gerçektir. Acı olan ülkemizde uzun zamandır üretim bırakılmış, tamamen inşaata dayalı, borca dayalı bir büyüme olduğunu hep birlikte görmekteyiz. Her kurum finans okur yazarlığı bilmeli, anlamalı ve iyi okumalıdır. Başarı bir nebzede olsa böyle yakalanır.” şeklinde konuştu.
ERAL KARAYAZICI EĞİTİM VERDİ
Konuşmaların ardından Hürriyet Finans yazarı Eral Karayazıcı, ‘Finansal piyasalarda oluşan sinyalleri okumak’, ‘Fiyatlamaların nasıl bir geleceği işaret ettiğini anlamak’, ‘Piyasa aktörlerinin yararlandığı öncü reel ekonomik göstergeleri takip etmek’, ‘Kriz savar silahların imalat ve kullanımı’ konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Katılımcıların merak ettiği soruların yanıt bulması sonrası İŞKAD Başkanı Berman Mantı, Eral Karayazıcıya teşekkür ederek çiçek verdi.