TARIMDA ÜRETEN KADININ KİMLİĞİNİ BELİRLEYECEĞİZ!

TARIMDA ÜRETEN KADININ KİMLİĞİNİ BELİRLEYECEĞİZ!

28.03.2019

‘Adana Üreten Kadın Festivali’ ile üretim ekonomisine katkı koyan Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD), bu kez Tarıma Dayalı Üretim Ekonomisini yaşama geçirmek için çalışmalara başladı.

Tarıma Dayalı Üretim Ekonomisi hakkında fikir teatisi yapmak ve tecrübelerinden yararlanmak üzere Kars Gravyer Peynirinin yeni mucidi İlhan koçulu’yu Adana’ya davet ettiklerini ifade eden İŞKAD Başkanı Berman Mantı, “Modern zamanın en iyi üretim dehası olarak gösterilen, üretim yolunda tüm kadınlara öncülük etmiş, Kars’ın kaderini yeniden yazmış, bu konuda simge isim olan İlhan Koçulu’yu Adanamızda ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Kentimizin kimliğinin yeniden belirlendiği ve şekillendiği süreçte tarım ve tarıma bağlı sanayinin  gelişmesine katkı koymak adına üretim konusunda Kars’ı Kars yapan İlhan Koçulu, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin ve ekibi ile Adana’nın köylerini gezdik. Bu gezi ile biz Çukurova olarak ürettiklerimizle kendimizi doyurduğumuz gibi Türkiye’nin yarısını da doyuracak potansiyele sahip olduğumuzu gördük. İŞKAD olarak bu kez tarımda üreten kadının kimliğini belirlemek amacıyla tarımla ilgili tüm çalışmalarda efor sarfetme kararı aldık. Tarımda üreten kadına dokunarak dikkat çekmek ve destek olmak istiyoruz.” dedi.

AKVARYUM KÖYÜNDE İNCELEME YAPILDI

İŞKAD Yöneticileri ve İlhan Koçulu ile birlikte köylerde incelemelerde bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, yaptığı açıklamada “12 kadın girişimciye Sarıçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İŞKUR aracılığıyla toplam 160 saatlik uygulamalı ve teorik eğitim verildi. Bakanlığımız tenkis ödeneklerinden İlçemizde kadın girişimcilerin lepistes balığı üretimi için evlerinde atıl durumda bulunan depo, oda ve bodrumları değerlendirilerek, değişik boyutlarda toplamda 18-20 adet akvaryum kurulmuş, anaç lepistesler temin edilerek üretim safhasına geçilmiştir. 10 adet kadın girişimci 150 adet anaç balık ile başlayarak yıl sonunda 36.000  adet balık üretimi planlanarak, bu balıkların %50 sini 1.5 TL den satarak hanesine yıllık 27.000 TL katkı sağlabileceklerdir. Bu sayede gerek hane ekonomisine gerekse ülke ekonomisine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.” diye konuştu.

KOÇULU, “KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE YATIRIM YAPILMALI”

Yapılan ziyaretler sonrasında Adana’da tarım adına Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın katkı ve destekleriyle çok güzel projeler başlatıldığını ve bunun memnunluk verici olduğunu söyleyen Kars Grevyeri Peynirinin yeni mucidi İlhan Koçulu, konuşmasında “Adana’nın tarımsal üretim alanında rekabetçi konuma gelmesi için katma değeri yüksek ürünlere yatırım yapılmalıdır. Bu yatırımlar Adana ekonomisine ciddi katkı sunacaktır. Özellikle evlerinde boş vakti olan köy kadınları ile yapılabilecek çalışmalar kırsal kalkınma modeli çerçevesinde ekonomiye hız katması kaçınılmazdır. “dedi.

28.03.2019_TARIMDA_ARETEN_KADIN.1jpg

28.03.2019_TARIMDA_ARETEN_KADIN

© 2015 İŞKAD | İŞ KADINLARI DERNEĞİ | ASSOCIATION OF BUSINESS WOMEN. Her hakkı saklıdır.