İŞKAD,İSTANBUL ULUSLARARASI TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ZİRVESİNE  KATILDI.

İŞKAD,İSTANBUL ULUSLARARASI TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ZİRVESİNE KATILDI.

18.04.2019

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) iş birliğinde 16-17 Nisan tarihlerinde “İstanbul Uluslararası Tekstil ve Hazır Giyim Zirvesi” düzenlendi.

İKÜ ev sahipliğinde Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen zirveye; İKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver ve İKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihal Sarıer’in yanı sıra MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, TÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile TİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle,STK Temsilcileri katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver, “Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün değerli isimlerini buluşturan etkinliğimizde öğrencilerimizin hayal ettiğimiz faydayı görebildiğini umuyorum. Federasyon ile imzaladığımız protokol ile öğrencilerimiz kadar ülkemize de katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Hazır giyim ve tekstil alanında yaşanan küresel rekabet ortada. Bu noktada ülke olarak sahip olduğumuz kültürel zenginliğin zemini olan Anadolu ve gelişmekte olan genç nüfus bizim en güçlü yanımız” dedi.

“TÜRKİYE, DÜNYA GENELİNDE 6. BÜYÜK HAZIR GİYİM TEDARİKÇİSİ”

İKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihal Sarıer de Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün yüksek standartlara ulaşabilme kabiliyetiyle dünya ticaretinde önemli bir role sahip olduğunu belirterek “Yüksek kaliteli ve geniş ürün yelpazesiyle uluslararası pazarlarda kolayca rekabet edebilmekte, dünya genelinde 6. büyük hazır giyim tedarikçisi olarak öne çıkmaktadır. Son 40 yılda tekstil sektöründe üretim ve ihracat, düşük katma değerli ürünlerden, yüksek katma değerli imal edilmiş ürünlere doğru kaymıştır” diye konuştu.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, tekstil ve hazır giyim sektörünün yüzde 40'a yaklaşan kadın istihdamı ile dikkati çektiğini ve 2018 yılında ülke istihdamına katkı sağlayan ikinci büyük sektör olduğunu söyledi.

Turan, Türkiye ekonomisinin nefes almasını sağlayan ihracat yetkinliğinin değişim ve dönüşüme göre yeniden kurgulanması gerektiğini aktararak, e-ihracatın, toplam ihracat içerisindeki payının binde 3 olduğunu ve bu payın artırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini anlattı.

“DÜNYANIN HAZIR GİYİM TİCARETİ 450 MİLYAR DOLAR”

Dünyada daralan ekonomiyle beraber üretim, istihdam ve ihracatın çok önemli olduğuna dikkat çeken MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk “Dünyada 450 milyar dolarlık hazır giyim ticareti var. Türkiye ise 7’nci büyük üretici ülke. Ancak Türkiye, yıllardır 15-17 milyar dolar arasında sıkışmış durumda. 7’nci olmaktan bir türlü çıkamadık. Ancak, potansiyelimiz çok yüksek.  Türkiye’nin kaynaklarını doğru kullanmalı. Hazır giyim, yatırım değeri en düşük sektörler arasında yer alıyor. Bugün kişi başı 1.000 dolarlık yatırım değeri var. Böylesine yatırım değeri düşük, pazara da bu kadar yakın avantajları olan bir coğrafyanın yıllardır 15-17 milyar dolar arasında kalması hoş bir durum değil. Bunu daha yukarılara çıkarmak için de biz Türkiye’nin dört bir tarafında sektörel üreticilerle projeleri paydaş gibi paylaşmayı amaçlıyoruz. İzmir’deki bir üretici, Denizli ya da Diyarbakır’da üretimini yaptırabilmeli, paydaş olabilmeli. Türkiye’deki hazır giyim sektörü, kapasitesini verimli bir şekilde kullanmalı” diye konuştu.

“SEKTÖRE İŞ GÜCÜ OLUŞTURACAK ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİYORUZ”

İKÜ Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mehmet Saka ise “Bu zirvenin ciddi bir adım olduğunu düşünüyoruz. Meslek yüksekokulu olarak da ciddi bir iş gücü oluşturacak öğrenciler yetiştiriyoruz. Bunun paralelinde öğrencilerimizi, sanayi ve tekstil sektörüyle bir araya getirirken onlarla tanışmaları, kaynaşmaları ve gelecek için ciddi bir güç oluşturmaları için adım atıyoruz. Bu adımın da çok güzel ilerleyeceğine inanıyoruz. Piyasaya ciddi anlamda bir ilgi var. Bu ilginin yanında sektörde bir eksiklik olduğunun da farkındayız. Sektörlerle temas içerisindeyiz ve bu temasımızın ilerlemesi için bir takım protokoller yapıyoruz. Bunun neticesinde öğrencilerimizden güzel dönüşler geliyor ve kontenjanlarımızı dolu olarak tamamlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

16.04.2019_istanbululuslararasA_tekstil_ve_hazAr_giyim_zirvesi

16.04.2019_istanbululuslararasA_tekstil_ve_hazAr_giyim_zirvesi.2jpeg

 16.04.2019_istanbululuslararasA_tekstil_ve_hazAr_giyim_zirvesi.1jpeg

© 2015 İŞKAD | İŞ KADINLARI DERNEĞİ | ASSOCIATION OF BUSINESS WOMEN. Her hakkı saklıdır.