"TARIMA DAYALI İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ VE SU ÜRÜNLERİ ÇALIŞTAYI", ADANA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

26.05..2019

"TARIMA DAYALI İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ VE SU ÜRÜNLERİ ÇALIŞTAYI", VALİ DEMİRTAŞ'IN BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kent ve bölgenin tarım potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla Adana Valiliği, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİB) işbirliğiyle düzenlenen "Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Su Ürünleri Çalıştayı", Vali Mahmut Demirtaş'ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Adana Divan Oteli'nde düzenlenen çalıştaya Vali Mahmut Demirtaş'ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Vali Yardımcısı Murat Süzen, Seyhan Kaymakamı Mustafa Yavuz, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun,Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Tarım ve Orman Bakanlığı Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları ve iş insanları katıldı.

ASHİB BAŞKANVEKİLİ YAMANYILMAZ, "2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK"

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan ASHİB Başkanvekili Alican Yamanyılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığının himayelerinde Adana’nın Karataş ilçesindeki Adalı Mahallesi’ne Türkiye’de ilk kez Tarıma Dayalı OSB kurulması için çalışmalara başladıklarını anlattı. 2018 yılında Türkiye balık ve su ürünleri sektörü olarak 84 ülkeye yaklaşık 1 milyar dolar gibi rekor seviyede ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Yamanyılmaz, bu rakamı daha yukarı taşımak zorunda olduklarını kaydetti.

BAŞKAN KARALAR, "SON 5 YILDA ADANA'DA ÖNEMLİ GELİŞİMLER SAĞLANDI"

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise konuşmasında,  birlik ve beraberlik sayesinde son 5 yılda Adana’da önemli gelişmeler sağlandığını kaydederek, "Lezzet festivalinden tutun tarıma dayalı OSB, mahrukatçılar, Ceyhan’daki Enerji İhtisas Bölgesi yatırımlarının önünün açılması, bunlar Adana’yı hak ettiği yere getirecek girişimler. Bize düşen bunların tamamına destek olmak." diye konuştu.

Vali Mahmut Demirtaş da katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, proje sayesinde yıllık 2,5 milyar TL'lik katma değer elde edileceğini kaydetti.

TARIMA DAYALI OSB'LERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZI YOĞUN ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ"

Vali Mahmut Demirtaş, zeminini tarla balıkçılığının oluşturduğu projenin Adana’nın itibar projelerinden biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Tarım sektörü, toplumumuzun temel beslenme gereksinimlerini karşılayan, istihdam oluşturan, sanayiye hammadde sağlayan, ihracat ürünleri ile ülkemize gelir getiren milli ekonomimizin temel sektörlerinden biridir. Tüm dünyada inovatif tarım uygulamalarının ve Tarım 4.0'ın konuşulduğu bugünlerde, bizler de ilimizin mevcut tarım potansiyelini katlayacak, kaynaklarımızın daha etkin kullanımına imkân sağlayacak, sürdürülebilir ve rekabet gücü yüksek projelerimizi, planlı bir biçimde hayata geçiriyoruz. Bu meyanda Çukurova'nın bereketli topraklarında, tarımda topyekûn kalkınmayı hedeflediğimiz, Tarıma Dayalı Seracılık İhtisas OSB, Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri OSB, Gıda İhtisas OSB'nin kurulması ile ilgili çalışmalarımızı yoğun bir biçimde sürdürüyoruz."

"Zeminini tarla balıkçılığının oluşturduğu ve dünyada Organize Sanayi Bölgesi olarak ilk olma özelliği taşıyan, Su Ürünleri Yetiştiriciliği girişimi de, Adana’nın itibar projelerinden biridir.

Projeyle Karataş'ın tarım dışı 25 bin dekar arazisinde, insan eliyle kontrollü olarak toprak havuzlarda tarla balıkçılığı yaparak, atıl olan bu alanları değerlendireceğiz. Yaklaşık 150 firmayla yıllık ortalama 35 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirecek; 2.000 kişiye yakın istihdam sağlayacak ve yıllık 2,5 milyar TL’lik bir katma değer elde etmiş olacağız. Böylelikle hem istihdama, hem ihracata hem de cari açığın kapatılmasına doğrudan katkıda bulunacağız."

"MEVCUT ÜRETİMİ 3’E KATLAYACAK"

"İlimizde bugünkü şartlarda elde edilen su ürünleri üretimimizin yıllık toplam miktarının 12 bin 100 ton olduğu düşünüldüğünde, Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinin mevcut üretimi üçe katlayacağı ortadadır. Dolayısıyla yüzde 60’ı toprak havuzlardan oluşacak projenin büyüklüğünü, mahiyetini, anlamını ve sağlayacağı katkıyı sadece bu veriden hareketle dahi görmek mümkündür. Projenin önünde duran yasal engellerin aşılması noktasında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığımız nezdinde gerekli yazışmalarımızı ve girişimlerimizi yaptığımızı da belirtmekte yarar görüyorum."

"ADANA'DA TARIMIN TARİHİNİ YENİ BAŞTAN YAZACAĞIZ"

"Malumunuz yasal mevzuat şu aşamada tesis kurulumuna müsaade ederken, OSB kurulumuna müsaade etmiyor. İnşallah tüm bu olumsuzlukları aşacak; ülkemize, milletimize, Adana'mıza pozitif katkı sağlayacak bu projeyi de hayata geçireceğiz.

Devletimizin ve hükümetimizin destekleri, inovatif tarım uygulamaları ve vizyon projeler marifetiyle, Adana’da tarımın tarihini yeni baştan yazacağız. Dünyanın önemli birkaç ovası arasında yer alan Çukurova’yı ve Adana tarımını, hep birlikte zirveye taşıyacağız. Bu vesileyle böylesine anlamlı bir çalıştayın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Sanayi Bölgesi projesinin, ülkemize ve Adana'mıza hayırlı olmasını diliyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum."

Vali Mahmut Demirtaş'ın konuşmasının ardından, yoğun bir katılımla gerçekleştirilen "Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Su Ürünleri Çalıştayı", yapılması gereken çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunulmasıyla devam etti.

26.05.2019

26.05.2019.jpg1

 

© 2015 İŞKAD | İŞ KADINLARI DERNEĞİ | ASSOCIATION OF BUSINESS WOMEN. Her hakkı saklıdır.